maandag 24 november 2008

Librarything


Een web2.0-toepassing naar mijn hart.

Ik heb ondertussen een account aangemaakt en al enkele boeken toegevoegd. Ik moet toch nog even uitzoeken hoe je boeken markeert als ongelezen, want daarvoor wil ik dit vooral gebruiken. Momenteel hou ik overal lijstjes bij van nog te lezen boeken. Nu nog een snelleesmachine vinden en ik ben er helemaal uit! Mijn librarything vind je hier.

donderdag 20 november 2008

Help2.0

cartoon from www.weblogcartoons.com


Cartoon by Dave Walker. Find more cartoons you can freely re-use on your blog at We Blog Cartoons.


Bedolven, overstelpt, overbelast, oververzadigd, overvol, overladen, .....

Taggen, flaggen, sharen, listen, inviten, feeden, twitteren, youtuben, ......

Momenteel heb ik het gevoel dat ik door het bos de bomen niet meer zie.
Ondertussen al -tig accounts. 's Avonds surfen van Del.ici.ous naar Flickr naar Youtube naar Librarythin, even checken naar reacties op mijn blog, heb ik nieuwe vrienden? Hopelijk wel want ik heb geen tijd meer voor echte.

Een leuk artikel dat mijn gedachten beter verwoordt vind je hier.

Ondertussen ook nog wat nieuwe 2.0 toepassingen bekeken. Er zitten er wel leuke tussen, zoals bv. Comiqs, maar ik kan er geen nieuwe account bijhebben wegens overdosis.

donderdag 13 november 2008

YouTube

Youtube ervaar ik vooral als een plaats waar je veel leuke filmpjes kan vinden, over eender welk onderwerp. Zoals dit hieronder bv.:


Onlangs was ik met mijn dochter op zoek naar een liedje van "Kinderen voor Kinderen" dat ze op school had geleerd. En via dat liedje kwamen we bij de eerste liedjes van KvK, en mama maar meezingen en dochter zooooooon ogen trekken. En van KvK ging het naar "De film van ome Willem", zelfs "Tita Tovenaar". Nostalgie!

Podcasts


Ik heb een paar jaar geleden de opleiding "webontwikkeling" gevolgd bij VDAB, en toen stond de podcasting nog in zijn kinderschoenen. Als testcase heeft toen een mede-studente een podcast gemaakt. Wat een ontwikkeling sindsdien! Wat toen nog een rariteit was, is nu heel gewoon.
Veel heb je niet niet nodig om zelf aan de slag te gaan blijkbaar. Privé niet echt te gebruiken, denk ik, ik zie mijzelf nog geen radioshow geven.
Voor de bib kan je wel bijvoorbeeld een podcast maken van een lezing, op gedichtendag een bloemlezing van mooie gedichtjes, enz...
Best wel leuk!

dinsdag 4 november 2008

IM

Wat gespeeld met Meebo. Ook een widget geplaatst. zie <-.

Eventjes gechat met iemand van http://aladin.bibliotheek.nl/. Volgens hem/haar wordt dit kanaal voornamelijk gebruikt door jongeren en kinderen op zoek naar informatie voor school.

Ook een toepassing gevonden in Topeka and Shawnee County Library. Zij lieten een widget verschijnen op het moment dat de gebruiker in de catalogus een zoekactie deed die geen resultaten opleverde. Vervolgens kon via de widget hulp worden geboden bij het zoeken.
Ik ben dit zelf even gaan testen, maar ondertussen zijn zij echter overgeschakeld op een mail-service.

Ik heb ook de posts gelezen op de blog van David Lee King en er blijkt toch wel interesse te bestaan voor MeeboMe. Vooral dan naar studenten toe denk ik.

Ook voor ons zou het wel eens interessant kunnen zijn. Mensen die iets zoeken in onze catalogus maar het niet meteen vinden, haken af! Een antwoord krijgen via een chatservice zou dan wel eens de oplossing kunnen zijn.

Volgens mij is dit enkel realiseerbaar als je dit binnen een samenwerkingsverband organiseert met andere bibliotheken. Zodat er tijdens bepaalde uren een permanentie kan voorzien worden.

Google Docs

Het nut van Google Docs.
Gemakkelijk als je samen met andere mensen 1 bepaald document moet kunnen bewerken. Maar echt voordelen ten opzichte van de Office toepassingen zie ik toch niet echt. Deze zijn nog altijd uitgebreider, met meer mogelijkheden.

Voor persoonlijke documenten ben ik zowat vergroeid met mijn stick, die steekt altijd in mijn zak, hangt rond mijn nek. Alhoewel: als ik hem vergeet, voel ik mij toch wat verloren en zijn webbased documenten dan misschien net iets handiger.

Werkgewijs werken wij met een server, dus alle bestanden staan centraal en zijn toegankelijk voor diegenen die ze nodig hebben.
Wel makkelijk is dat je bijv. een aanwinstenlijst (31/10/08) kan kopiëren, bewaren en publiceren met enkel je browser als hulpmiddel. Geen andere programma's nodig, niks, nada, noppes.
Dus toch wel nuttig als je snel iets moet doen zonder veel poespas.